Kategoriat

Suomen Presidentinvaalit 2018

Seuraavat presidentinvaalit järjestetään vuonna 2018, ja silloin valitaan toimikaudelle 2018–2024 uusi Suomen tasavallan presidentti. Suomen lain mukaan nykyisellä istuvalla presidentillä eli Sauli Niinistöllä on mahdollisuus olla vielä ehdokkaana, mikäli hänet siihen asetetaan. Tällä hetkellä, vuonna 2014, ei vielä kukaan ole virallisesti asettunut ehdokkaaksi, sillä vaaleihin on vielä neljä vuotta aikaa. Spekulaatioita eri puolueiden ehdokkaista on sen sijaan jo alettu esittämään.

Kokoomusta edustava Sauli Niinistö lienee melko varma ehdokasvalinta, mikäli hän vain itse on halukas asettumaan ehdolle. Niinistöähän pyydettiin ehdokkaaksi jo ennen vuotta 2012, jolloin hän ilmoitti, että ei ole käytettävissä. Vuonna 2012 hän sitten asettui ehdolle, ja hänet myös valittiin. SDP:n ehdokkaaksi vuoden 2018 vaaleihin on arvailtu useita nimiä. Eräs niistä on puolueen pitkäaikainen avainhenkilö ja eduskunnan puhemiehenä toiminut Eero Heinäluoma. Muita esillä olleita nimiä ovat esim. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja työministeri Lauri Ihalainen. Keskustan ehdokasnimenä on puolestaan esitetty entisiä pääministerejä Matti Vanhasta ja Anneli Jäätteenmäkeä. Myös 1990-luvun alussa pääministerinä toiminutta Esko Ahoa on väläytelty. Perussuomalaisten ehdokkaana sen sijaan pidetään jo melko todennäköisesti puolueen puheenjohtajaa Timo Soinia. Viime vaaleissa Sauli Niinistön varsinaiseksi haastajaksi päätynyt Vihreän Liiton Pekka Haavisto saattaa myös hyvinkin kokeilla presidentin vaaleja vielä toistamiseen. On tietysti vielä liian aikaista sanoa, ketkä tulevat olemaan lopullisia ehdokkaita, ja ketkä menestyvät vaaleissa parhaiten. Sauli Niinistö on alkaneen virkakautensa aikana kuitenkin nauttinut varsin hyvää kansansuosiota, ja hänen asettuminen uudelleen ehdolle ei olisi mitenkään yllättävää. Olihan Niinistön edeltäjä Tarja Halonenkin presidenttinä kahden virkakauden ajan.

Suomen presidentinvaalit ovat joka kuudes vuosi toistuva instituutio, jossa uusi presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla. Aikaisemmasta valitsijamieskäytännöstä luovuttiin vuonna 1991. Presidentinvaalit voivat periaatteessa ratketa yhdellä kierroksella, mikäli joku ehdokkaista saa riittävän suuren enemmistön äänistä. Viime vaaleissa oli kaksi kierrosta, joista toisella kierroksella olivat ehdokkaina Vihreiden Pekka Haavisto ja Kokoomuksen Sauli Niinistö. Lisää presidentinvaaleista voi lukea esim. osoitteessa vaalit.fi. Presidentinvaalit ovat äänestysprosentin mukaan mitattuina suosituimpia vaalitapahtumia eduskuntavaalien ohella. Vähiten äänestysintoa on löytynyt europarlamenttivaaleihin.